30-09-07

[Crevoglio 2004, Italië]

trivoglio

  • Producent: Carlo Galliano
  • Regio: Piemonte
  • Druif: Chardonnay
  • prijs: €6,75

Is chardonnay wel een Bourgondische druif?
Enkele boze tongen en sommige geschiedkundigen beweren dat ze zo'n honderd jaar geleden nergens in Frankrijk te bespeuren was.

Wel in sommige streken in het noorden van Italië, bijvoorbeeld in Piemonte. Chardonnay voelt er zich zo goed thuis, dat er zelfs in de sympathiekste prijssegmenten pareltjes te vinden zijn.

Piegmonte ligt aan de voet van de Italiaanse Alpen en heeft de ideale biotoop, kalkachtige ondergrond inbegrepen. Dankzij de grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht krijgt de wijn een fris en krokant karakter, die ze in Chablis maar al te graag nabootsen.

De groengele kleur verraadt de frisheid, die nogmaals bevestigd wordt door het witte fruit en de bloesemaroma's in de neus. De pittige smaak aangevuld met de bekende rondeur van chardonnay zorgt voor een boeiend glas wijn. De zachte bitterheid in de finale doet ons besluiten om hem bij wilde fazanten te plaatsen.

Bereid een licht roomsausje waarin versgesneden witlof mee gegaard werd. Breng voldoende op smaak met nootmuskaat en het feest kan niet meer stuk.

Schenk deze chardonnay niet te koud, 12° C is ideaal en als hij in een breed glas mag, is hij dubbel geschikt bij het fazantrecept.

[Dagverse garnalen]

garrnalen1

Van september tot eind november zijn de Noordzeegarnalen op hun best:  dik en vol van smaak. Onze garnaalvissers garanderen in die periode topaanvoer van dagverse grijze garnalen.

Koop ze bij voorkeur ongepeld. Het grootste aanbod van de gepelde garnalen komt uit Nederland, waar nog tweehonderd garnaalvissers actief zijn.

Een pompoensoepje met garnalen is alvast eens een andere manier om ze op het menu te zetten?

16:09 Gepost door kookprinsesje. in prime-time | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, garnalen, pompoensoep, garnaalvissers |  Facebook |

[Bloemkool]

bloemkool1


Hoe maak ik de bloemkool schoon.

snijd de dikke steelaanzet af en snijd de kern eruit. Verwijder de grote bladeren, de kleine kunt u laten zitten. Laat de bloemkool heel of breek hem in roosje. Bewaar de bloemkool in de groentelade van de frigo.

13:47 Gepost door kookprinsesje. in Groenten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bloemkool, groenten |  Facebook |

[Groentebouillon]

groentebouillon

Benodigdheden:

  • 225 gr sjalotten
  • 1 grote wortel in blokjes
  • 1 selderijstengel
  • 1/2 venkelknol
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • peterselie of dragon
  • 2 l water
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Breng alle ingrrdiënten in een grote kom aan de kook. Schuim de bouillon af en zet het vuur laag. Dek de pan gedeeltelijk af, laat de bouillon 45 min. pruttelen en laat afkoelen.
  2. Bedek een zeef met een schone kaasdoek en zet die boven een grote kom. Schenk de bouillon door de zeef. Gooi de kruiden en de groenten weg. De bouillon is afgedekt 3 dagen in de koelkast houdbaar. Je kan ook invriezen.

26-09-07

[Knoflook]

knoflook

Botanische beschrijving: Knoflook behoort tot de familie der Liliaceae - de Lelie-achtigen en komt oorspronkelijk uit Azië en komt zowel in gekweekte vorm als in het wild voor. Uit een knoflookbol groeit in het voorjaar stengel die tot ca. 1 m hoog kan worden. Rond de bol zit een krans van 6-15 kromme bolletjes (knoflookteentjes). Elk teentje heeft een eigen omhulsel. De bol met teentjes is omhuld door witte onderbladeren. De bladeren van knoflook zijn gaafrandig, breed en lopen spits toe. Bloemschermen met langstelige, wit-roze bloempjes en 20-25 broedbolletjes, zijn omgeven door een lang gesnaveld schutblad. De bloeitijd is juli-aug. Komt voor als cultuurplant.

Gebruikte delen: De bijbolletjes - Alii sativi bulbus vers of gedroogd.

Inhoudsstoffen:
Etherische olie, Allicine, Vitaminen A B1 B2 C. Knoflook bevat meer dan 100 bestanddelen!

Geneeskracht: Over het algemeen is het eten van Knoflook, net zoals uien, gezond. Het helpt bij griep en verkoudheid en voorkomt keelpijn. Knoflook ondersteunt o.a. de bloedsomloop en de doorbloeding. Dat wil nogal wat zeggen. Denk eens aan pijnlijke benen, koude of witte handen en voeten, duizeligheid enz. Niet voor niets is knoflook gezond. Maak er een gewoonte van dagelijks knoflook te eten. Al is het maar als supplement. Allisan van dr. Vogel of Li 111 Kwai met chinese knoflook vind ik goede supplementen.
Inwendig:

  • Knoflook is diuretisch, antibiotisch, antiseptisch, ondersteunt de bloedsomloop (vasospasmolytische werking), spijsverterings- en eetlustbevorderend (stomachicum, spasmoliticum, eupepticum)en met melk is knoflook wormdrijvend.
  • Knoflook Bevordert de spijsvertering, winddrijvend en stimuleert de galproductie.
  • Werkt bloeddrukverlagend, vermindert de aanmaak van lipiden en verlaagt cholesterolgehalte.
  • Heeft antioxidantatieve eigenschappen, voorkomt ontstaan van vrije radikalen.

Uitwendig: Vers knoflooksap: Als kompres heeft Knoflook bacteriedodende en wondhelende eigenschappen. Wordt ook gebruikt bij absessen. Geraspte knoflook wordt tegen schimmels, wratten en eksterogen gebruikt.

 

Teelt en oogst
Knoflookteentjes kunnen in het najaar 3-5 cm diep op een afstand van 15-20 cm worden geplant. Afdekken bij vorst. De knoflook vraagt een zware en voedselrijke, matig vochthoudende grond en houd van een warme beschutte plaats. Als de teentjes in maart-april worden geplant, wordt de bol niet zo volgroeid. De bollen worden in de herfst geoogst compleet met bladeren. Als de bladeren dor worden, worden deze tot knoflookstrengen gevlochten en opgehangen om te drogen.

Bij- en/of nevenwerkingen
Verdere bij- of nevenwerkingen zijn niet bekend. Knoflook verlengt de bloedstollingstijd. Houdt hier rekening mee indien u bloedverdunnende middelen gebruikt.

Bron: www.herboristenland.com

 

 

21:12 Gepost door kookprinsesje. in Kruiden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: knoflook |  Facebook |