11-10-07

[Gebakken rog met kappertjes]

gebakken rog

 

 

 Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • 4 rogvleugels
  • 1 kg kleine, vastkokende aardappeltjes
  • 1 l visfumet
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 potje kappertjes
  • witte wijnazijn of citroensap
  • 220 gr boter
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Verwarm 150 gr boter voor de saus tot ze hazelnootbruin is en schep er het schuim af. Zet even aan de kant.
  2. Kook de aardappeltjes gaar en bestrooi ze met flink wat gehakte peterselie. Hou ze warm.
  3. Pocheer de rogvleugels 7 min. in de visfumet en laat ze goed uitlekken. Kruid met peper en zout. Smelt 50 gr boter en schroei hierin de rog aan beide kanten dicht. Zet hem nog 5 min. in een warme oven van 180°C
  4. Maak de bruine boter weer warm en voeg er naar smaak witte wijazijn of citroensap aan toe. Laat even tot het kookpunt komen en voeg er de uitgelekte kappertjes aan toe. Doe nog een klontje boter bij de saus en laat de saus dan opnieuw schuimen. Schik de rog op 4 borden en nappeer met de botersaus. Serveer met de aardappeltjes en een knapperig slaatje met een vinaigrette.

Wijnadvies:

Rog met botersaus, daar hoort een krachtige witte wijn bij. De Blossem Hill Chardonnay 2005 uit Californië ( te verkrijgen bij carrfout) ruikt naar bloesems, maar weet toch wel te verbazen door zijn sappige aroma's van exotisch fruit, zoethout, vanillepoeder en een heel klein tikkeltjes zoet in de afdronk. Eenvoudig, maar wel stevig.

Commentaren

Favoriet Gebakken rog met kappertjes is één van mij favoriete gerechten maar ik bak hem gewoon helemaal. Waarom pocheer je hem eerst en dan na het bakken ook nog in de oven?

Groet,

Gepost door: Vinama | 11-10-07

De commentaren zijn gesloten.