16-07-10

Basilicumumplings

 

 

basilicumdimplings.jpg
Benodigdheden:
  • 2 blikken tomaten in blokjes van 400 gr elk
  • 3 chilipepers in reepjes gesneden
  • 1 fijgehakte ui
  • 2 fijngehakte teentjes knoflook
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • 2 tl suiker
  • 1 tuiltje fijngehakte basilicum
  • 5 sneden oud brood
  • 150 ml melk
  • 2 eitjes
  • 6 el bloem
  • peper en zout

 

Werkwijze:

 

  1. Snij het brood in blokjes. Doe er de melk mij en meng dit alles heel goed.
  2. Bak de ui en de knoflook in 3 el olijfolie. Voeg de reepjes chilipepers aan toe en laat bakken. Doe er de tomaten bij en laat een 10 tal minuten sudderen. Kruiden met peper en zout, muskaatnoot en suiker
  3. Hou 2 el basilicum apart en meng de rest onder het brood, de eitjes en de bloem. Meng dit alles tot je een stevig mengsel bekomt. Breng teug op smaak.
  4. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Maak met twee lepels de dumplings en leg ze zacht in kokend water. Als ze uit mekaar zouden vallen, doe er dan nog wat bloem bij. Dus eerst even proberen.
  5. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  6. Leg ze in de saus en bestrooi met extra basiclicum!!

Smakelijk.

21-12-08

[Pastasalade met cabanossi.

 

pastasalade

Benodgidheden:

  • 1 pak tartelloni met ricoota-spinazievulling
  • peper en zout
  • suiker
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 bosje bieslook
  • 5 el slasaus
  • 200 ml crème fraîche
  • citroensap
  • 400 gr kerstomaten
  • 1/2 komkommer
  • 100 gr cabanossi
  • 125 gr rucola
  • 2 el zwarte olijven
  • roze peper

Werkwijze:

  1. Kook de tortelloni ca. 2 minuten in ruim kokend water met zout.
    Giet de pasta af, laat hem uitlekken en afkoelen.
  2. Pel snipper de ui en de knoflook. Was de bieslook en snijd hem in kleine stukjes. Meng de slasaus met de crème fraîche. Breng op smaak met zout, peper, suiker en een paar druppels citroensap. Roer de bieslook en de ui- en knoflooksnippers door de slasaus. Meng de slasaus met de pasta. Laat het geheel ca. 30 minuten trekken.
  3. Was de tomaten en halveer ze. Was de komkommer en snijd hem in lange dunne plakken. Snijd de cabnossi schuin in schijven. Was de rucola en trek hem eventueel wat kleiner.
  4. Roer de komkommer, de tomaten, de cabanossi, de olijven en d rucola door de pasta. Breng op smaak met peper en zout. Plet een paar roze peperkorrels. Bestrooi er de salade mee.

24-09-08

[Slaatje van kippenblokjes met sinaasappel]

slaatje van kippenblokjes

 

Benodigdheden:

  • 400 gr kippeblokjes
  • gemengde slasoorten
  • 2 sinaasappelen
  • 50 gr walnoten
  • 4 sjalotjes
  • walnotenolie
  • frambozenazijn
  • roze peper
  • verse gehakte peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Was de sla, verdeel hem in stukken, meng hem met de notenolie en leg hem op de borden.
  2. Haal een dun laagje sinaasappelschil af, snijd het fijn en pocheer het in water met wat suiker.
  3. Snipper de sjalotten fijn en fruit ze samen met de kippeblokjes in wat olie.
    Giet het vet af, voeg de azijn toe, kruid met peper en zout, en meng goed.
  4. Schik de kip op de sla. Garneer met de gefileerde sinaasappelpartjes en bestrooi met de fijngesneden noten.
  5. Werk af met de gepocheerde schilletjes, roze peper en peterselie.
  6. Serveer met brood of rijst.

 

 

06-04-08

[Geurige mosselen]

mosselen

Benodigdheden:

  • 1 kg verse mosselen in de schelp
  • 3 gedroogde fijngesneden citrusblaadjes
  • 2 el water
  • 1 stengel citroengras
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 2 el fijngesneden koriander
  • peper en zout
  • brood

Werkwijze:

  1. Maak de mosselen schoon en spoel ze onder koud stromend water.
  2. Doe de citrusblaadjes met het water, het citroengras en de knoflook in de pan. Breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en laat 3-4 min koken met deksel op de pan. Schep in een schaal, dek af en zet ze in een lauwe oven.
  3. Kook het mosselkookvocht op hoog vuur voor de helft in en roer de kokosmelk erdoor. Laat iets inkoken. Schep de koriander erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de saus over de mosselen en geef er knapperig brood bij.

17-03-08

[Rode kip met kerstomaatjes]

rode-kip

Benodigdheden:

  • 1 el maïsolie
  • 450 gr kipfilet
  • 2 teentjes uitgeperst knoflook
  • 2 el Thaïse rode kerriepasta
  • 2 el geschilde en geraspte gember
  • 1 el tamarindepasta
  • 4 verse citrusblaadjes
  • 225 gr zoete aardappel
  • 600 ml kokosmelk
  • 225 gr gehalveerde kerstomaatjes
  • 3 el fijngesneden koriander
  • jasmijnrijst

Werkwijze:

  1. Verhit de olie in een grote pan
  2. Snijd de kipfilet in dunne plakjes. en bak ze gedurende een vijftal minuten
  3. Voeg de knoflook, kerriepasta, gember, tamarindepasta en citrusblaadjes toe.
  4. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes
  5. Doe de kokosmelk en de zoete aardappel in de pan en breng aan de kook. Laat een 20 minuten sudderen, of tot het vocht inkookt en dikker wordt
  6. Voeg de kerstomaatjes en koriander toe en laat onder af en toe roeren nog 5 min. koken. Schep op de borden en serveer met de jasmijnrijst.

13-01-08

[Gemarineerde kip met citroen en oregano]

gemarineerde-kip

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 4 kipfilets
  • 10 cl olijfolie
  • 1 knoflookteentje
  • 8 takjes oregano
  • 4 takjes tijm
  • 1 el honing
  • 1 citroen
  • 8 gehakte zwarte olijven
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Plet de kipfilets met een mes tot ze ongeveer nog 1 cm dik zijn. Zet ze opzij in een grote schotel. Hak 4 takjes oregano fijn, samen met de tijm. Plet de knoflookteentjes en verwijder de zeste van de helft van de citroen. Meng de olie met de kruiden, de look, de honing, de zest en de peper. Overgiet de kip met deze marinade. Bedek met plastiek folie en zet op een koele plaats voor ongeveer 3 uren.
  2. Zet de barbecu klaar. Dep de kipfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout. Laat ze aan elke kant 2 tot 3 min grillen en laat ze daarna nog even bakken op een zacht vuur.
  3. Besprenkel de filets met een vleugje olijfolie. Bestrooi met de gehakte olijven en garneer met de resterende takjes oregano en enkele schijfjes citroen. Dien op met pasta of rijst, overgoten met lauwe room met citroensmaak, of een slaatje.

01-11-07

[canapé met trio van paddenstoelen]

 250px-Vliegezwam3

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

Werkwijze:

  1. Snij het brood in sneden van 4 cm dikte. Verwijder de korsten. Bak de sneden goudbruin in 2 el ganzenvet. Hou het warm
  2. Bak de paddenstoelen ongeveer 8 min. in het resterende ganzenvet. Voeg er enkele minuten voor ze klaar zijn de room aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Schik de paddenstoelen op de canapés en werk af met bladpeterselie.

11-10-07

[Gebakken rog met kappertjes]

gebakken rog

 

 

 Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • 4 rogvleugels
  • 1 kg kleine, vastkokende aardappeltjes
  • 1 l visfumet
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 potje kappertjes
  • witte wijnazijn of citroensap
  • 220 gr boter
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Verwarm 150 gr boter voor de saus tot ze hazelnootbruin is en schep er het schuim af. Zet even aan de kant.
  2. Kook de aardappeltjes gaar en bestrooi ze met flink wat gehakte peterselie. Hou ze warm.
  3. Pocheer de rogvleugels 7 min. in de visfumet en laat ze goed uitlekken. Kruid met peper en zout. Smelt 50 gr boter en schroei hierin de rog aan beide kanten dicht. Zet hem nog 5 min. in een warme oven van 180°C
  4. Maak de bruine boter weer warm en voeg er naar smaak witte wijazijn of citroensap aan toe. Laat even tot het kookpunt komen en voeg er de uitgelekte kappertjes aan toe. Doe nog een klontje boter bij de saus en laat de saus dan opnieuw schuimen. Schik de rog op 4 borden en nappeer met de botersaus. Serveer met de aardappeltjes en een knapperig slaatje met een vinaigrette.

Wijnadvies:

Rog met botersaus, daar hoort een krachtige witte wijn bij. De Blossem Hill Chardonnay 2005 uit Californië ( te verkrijgen bij carrfout) ruikt naar bloesems, maar weet toch wel te verbazen door zijn sappige aroma's van exotisch fruit, zoethout, vanillepoeder en een heel klein tikkeltjes zoet in de afdronk. Eenvoudig, maar wel stevig.