26-09-07

[Knoflook]

knoflook

Botanische beschrijving: Knoflook behoort tot de familie der Liliaceae - de Lelie-achtigen en komt oorspronkelijk uit Azië en komt zowel in gekweekte vorm als in het wild voor. Uit een knoflookbol groeit in het voorjaar stengel die tot ca. 1 m hoog kan worden. Rond de bol zit een krans van 6-15 kromme bolletjes (knoflookteentjes). Elk teentje heeft een eigen omhulsel. De bol met teentjes is omhuld door witte onderbladeren. De bladeren van knoflook zijn gaafrandig, breed en lopen spits toe. Bloemschermen met langstelige, wit-roze bloempjes en 20-25 broedbolletjes, zijn omgeven door een lang gesnaveld schutblad. De bloeitijd is juli-aug. Komt voor als cultuurplant.

Gebruikte delen: De bijbolletjes - Alii sativi bulbus vers of gedroogd.

Inhoudsstoffen:
Etherische olie, Allicine, Vitaminen A B1 B2 C. Knoflook bevat meer dan 100 bestanddelen!

Geneeskracht: Over het algemeen is het eten van Knoflook, net zoals uien, gezond. Het helpt bij griep en verkoudheid en voorkomt keelpijn. Knoflook ondersteunt o.a. de bloedsomloop en de doorbloeding. Dat wil nogal wat zeggen. Denk eens aan pijnlijke benen, koude of witte handen en voeten, duizeligheid enz. Niet voor niets is knoflook gezond. Maak er een gewoonte van dagelijks knoflook te eten. Al is het maar als supplement. Allisan van dr. Vogel of Li 111 Kwai met chinese knoflook vind ik goede supplementen.
Inwendig:

  • Knoflook is diuretisch, antibiotisch, antiseptisch, ondersteunt de bloedsomloop (vasospasmolytische werking), spijsverterings- en eetlustbevorderend (stomachicum, spasmoliticum, eupepticum)en met melk is knoflook wormdrijvend.
  • Knoflook Bevordert de spijsvertering, winddrijvend en stimuleert de galproductie.
  • Werkt bloeddrukverlagend, vermindert de aanmaak van lipiden en verlaagt cholesterolgehalte.
  • Heeft antioxidantatieve eigenschappen, voorkomt ontstaan van vrije radikalen.

Uitwendig: Vers knoflooksap: Als kompres heeft Knoflook bacteriedodende en wondhelende eigenschappen. Wordt ook gebruikt bij absessen. Geraspte knoflook wordt tegen schimmels, wratten en eksterogen gebruikt.

 

Teelt en oogst
Knoflookteentjes kunnen in het najaar 3-5 cm diep op een afstand van 15-20 cm worden geplant. Afdekken bij vorst. De knoflook vraagt een zware en voedselrijke, matig vochthoudende grond en houd van een warme beschutte plaats. Als de teentjes in maart-april worden geplant, wordt de bol niet zo volgroeid. De bollen worden in de herfst geoogst compleet met bladeren. Als de bladeren dor worden, worden deze tot knoflookstrengen gevlochten en opgehangen om te drogen.

Bij- en/of nevenwerkingen
Verdere bij- of nevenwerkingen zijn niet bekend. Knoflook verlengt de bloedstollingstijd. Houdt hier rekening mee indien u bloedverdunnende middelen gebruikt.

Bron: www.herboristenland.com

 

 

21:12 Gepost door kookprinsesje. in Kruiden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: knoflook |  Facebook |