30-09-07

[Crevoglio 2004, Italië]

trivoglio

  • Producent: Carlo Galliano
  • Regio: Piemonte
  • Druif: Chardonnay
  • prijs: €6,75

Is chardonnay wel een Bourgondische druif?
Enkele boze tongen en sommige geschiedkundigen beweren dat ze zo'n honderd jaar geleden nergens in Frankrijk te bespeuren was.

Wel in sommige streken in het noorden van Italië, bijvoorbeeld in Piemonte. Chardonnay voelt er zich zo goed thuis, dat er zelfs in de sympathiekste prijssegmenten pareltjes te vinden zijn.

Piegmonte ligt aan de voet van de Italiaanse Alpen en heeft de ideale biotoop, kalkachtige ondergrond inbegrepen. Dankzij de grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht krijgt de wijn een fris en krokant karakter, die ze in Chablis maar al te graag nabootsen.

De groengele kleur verraadt de frisheid, die nogmaals bevestigd wordt door het witte fruit en de bloesemaroma's in de neus. De pittige smaak aangevuld met de bekende rondeur van chardonnay zorgt voor een boeiend glas wijn. De zachte bitterheid in de finale doet ons besluiten om hem bij wilde fazanten te plaatsen.

Bereid een licht roomsausje waarin versgesneden witlof mee gegaard werd. Breng voldoende op smaak met nootmuskaat en het feest kan niet meer stuk.

Schenk deze chardonnay niet te koud, 12° C is ideaal en als hij in een breed glas mag, is hij dubbel geschikt bij het fazantrecept.